20180214 WEX 01

Auch in diesem Schuljahr verbrachten Schülerinnen und Schüler des Pascal-Gymnasiums Anfang Februar wieder eine Woche in Bishop’s Stortford / England und konnten während ihres Aufenthaltes nicht nur Erfahrungen in der Gastfamilie, sondern auch an ihren Praktikumsplätzen sammeln.

Einige der Schülerinnen und Schüler haben ihr Praktikum in Grundschulen absolviert und konnten so einen guten Einblick in die Arbeit der englischen Grundschullehrer erhalten und ihnen im Unterricht bei der Betreuung der Kinder helfen.

20180214 WEX 02

Andere Schülerinnen und Schüler konnten während des Praktikums beim Frisör, im Café, in einer Tierklinik oder bei einem Immobilienmakler neue Erfahrungen sammeln und ihre Sprachkenntnisse erweitern.

20180214 WEX 03

Von seinen Erfahrungen in der Grundschule berichtet Tim Löffler:

"Work experience at Summercroft Primary School

Summercroft Primary School is a Primary School in Bishop’s Stortford (Kent). The students of this school are between 5 and 11 years old. The school provides a high standard of all-round education.

Day 1: (as an example)

At 8.35 a.m. the teachers welcomed me. Then Mr Carter showed me the school building, different rooms and areas. After that the students came in and Mr Carter checked their presence. This process is called “Registration”. At 9 a.m. one student had to read out what different dishes there were for lunch that day and everyone could choose one of them. After that the main group of the students went into the assembly hall and the second teacher worked with a smaller group of students who needed help in some points. When the main group came back into the classroom at half past ten the students had “Morning Maths”. That means that there was a given task on the big screen. At 9.50 a.m. the students had Maths lessons. First the given tasks on which the students worked on before got discussed. After that they had to work with worksheets laying on the tables.

After the Maths lessons there was a break. During that break the students went outside to play on the schoolyard and the teachers and I passed our time in the staff room.  After the break, at 10.45 a.m., the students had lessons of “Guided Reading” in which they learned what is important in a text and how to find the main aspects. From 11.15 a.m. to 12.15 p.m. the students had English lessons on this day specific in the assembly hall. Today the topic of the lessons was “scary adverbs, nouns…”. The students had to think about the question which noun belongs to which feeling in a scary situation. Later on, the students had to show those feelings theatrically. From 12.15 p.m. to 11.15 a.m. there was lunch. The students could play outside or could have their lunch in the canteen and the teachers and me were able to eat our own brought food.

After lunch time Mr. Carter talked about and worked on suffixes with the students. At 1.45 p.m. the students continued writing on their “Shackleton stories”. At 2.30 p.m. both year 6 classes came together to sing songs in the assembly hall. Finally school finished at a quarter past three."

Einladung zum Weihnachtskonzert

Weihnachtskonzert 2018

Das Weihnachtskonzert am Pascal-Gymnasium findet in diesem Jahr am Donnerstag (13.12.2018) um 18:00 Uhr in der Aula statt. Wir freuen uns auf Ihr zahlreiches Erscheinen!

Sportmotorischer Test für die NRW-Sportschule

am kommenden Samstag (15.12.) sind Viertklässler aus Münster und Umgebung zu einem sportmotorischen Test in die Sporthalle der Gesamtschule Münster-Mitte an der Jüdefelder Straße eingeladen.

Bitte beachten Sie in diesem Zusammenhang, dass das Absolvieren des sportmotorischen Tests - ob erfolgreich oder nicht - keine Voraussetzung für eine Anmeldung am Pascal-Gymnasium darstellt. Allein für eine Aufnahme in die sportliche Förderung durch die NRW-Sportschule ist das Ergebnis des sportmotorischen Tests von Belang.

Ein Infoschreiben des Schulamtes der Stadt Münster können Sie hier downloaden...

Logo2 NRWSportschule

Weitere Infos zum sportmotorischen Test finden Sie auf den Seiten des Sportamtes (https://www.stadt-muenster.de/sportamt/startseite.html).

Betriebspraktikum der 9er - Dateneingabe

Bitte folgt diesem Link zur Eingabe der Daten!